středa 18. října 2006

Pomozte zrušit pardubické městské obvody

text, který koluje emaily občanů Pardubic:

Spoluobčané Pardubic,

tento pátek a sobotu se v našem městě konají komunální volby, ve kterých budete volit - kromě zastupitelstva magistrátu - nově už do celkem osmi (!) městských obvodů.

Nikdo z politiků se mě osobně nikdy nezeptal, zda-li se zřizováním oněch - nyní již prý 153! – politických koryt (39 křesel v zastupitelstvu magistrátu + 114 křesel na 8 městských obvodech!) a současně desítek úřednických koryt navíc na magistrátu a na obvodních úřadech souhlasím a zda-li je hodlám platit ze svých daní.

Jen na provoz a odměny funkcionářů městských obvodů, zřízených pod pláštíkem „přiblížení městské správy blíž k občanům“, se platí podle údajů magistrátu ročně desítky miliónů korun, které pak zákonitě chybí jinde. Ptal se Vás někdo na Vaši ochotu za takový „komfort“ platit?

Většina občanů o obvodních úřadech podle mého názoru prakticky neví. Snad jen v případě, kdy mě obvodní úřad obešle složenkou na poplatek za psa, za popelnici, nebo mě uloží pokutu, tak si připomenu, že „veřejná správa“ je mi opravdu „nablízku“.

Starostové obvodů se pak bezostyšně mediálně vystavují před nově zbudovanými komunikacemi a jinými předraženými investicemi, na které jejich obvod jen symbolicky přispěl z prostředků, které mu velká radnice pouze formálně přeposlala ze svého rozpočtu, a které do značné míry sám projedl a utratil na chod svého vlastního úřadu a na výplaty desítek úředníků, které tam zaměstnává, aby Vám byli stále nablízku..

Nejsme Praha, abychom potřebovali obvody. Srovnatelná (dokonce i větší) města, jakým je např. sousední Hradec Králové, obvody nemají a přesto investují do svých okrajových částí. Všichni čelní obvodní politici sedí současně na vlivných funkcích ve velkém pardubickém zastupitelstvu a přesto skuhrají, že nebýt jich - obvodů, tak velké město do jednotlivých částí neinvestuje.

Obvody jsou přeci jen korýtkem pro malá prasátka, která se zatím ještě nevešla k hlavnímu korytu na magistrátě, a současně jsou i odkladištěm nepotřebných, nepohodlných či neúspěšných prasátek.

Protože žádná ze stran kandidujících v Pardubicích přes výzvy v médiích neotevřela volební téma existence obvodů a naopak se všichni jen snaží do malých radnic posadit a živit tam své lidi (svoje prasátka), přicházím s touto osobní občanskou iniciativou:

Dejte politikům - prasátkům jednoduchým způsobem vědět, že už nepotřebujete, aby vyhlašovali místní referendum o existenci obvodů (to neudělali ani v době, kdy je zřizovali, a teď už přece nikdo svoje korýtko nezruší).

Tím ideálním způsobem, jak obvodní prasátka výchovně plácnout přes rypáček, jsou nynější volby do obvodních zastupitelstev. Nebojte se, nebudu Vás navádět ani k bojkotování voleb, to by jen vedlo k úspěchu stran se železnou voličskou disciplínou, ani Vás nebudu ponoukat k volbě nějaké konkrétní strany, naopak.

Systém úspěchu našich prasátek je založen na jednoduchém principu: na celkové apatii voličů a na jejich převážně stranickém přístupu k volbám. Proto, pokud souhlasíte s tím, co jsem v předchozích větách popsal, pak prosím, určitě volte do zastupitelstev obvodů, ale chytře:

Obecně se dá říci, že v první části všech kandidátek jsou vždy předem dohodnutá prasátka určená ke krmení na obvodním úřadě, v té další jsou pak pak prasátka neurčená k výkrmu, ale k tomu, aby u voleb chrochtala a dělala krmníkům křoví - svoji kandidaturu Vám nenabízejí upřímně, protože s úspěchem ve volbách nepočítají a často o něj ani nestojí (např. se živí jinde lépe a poctivěji).

V komunálních volbách máte na jednom lístku rozepsány všechny strany a Vy můžete vybírat kandidáty-prasátka napříč všemi stranami. Kolik míst v zastupitelstvu městského obvodu (15), tolik máte hlasů. Je však také možné zaškrtnout nějakou stranu a pak automaticky dáváte všechny hlasy kandidátům-prasátkům té strany, ale zde pozor, na rozdíl od parlamentních voleb preferenční hlasy v rámci již zaškrtnuté kandidátky neplatí.

Vlivná část krmných prasátek spoléhá na to, že o tom jako voliči nevíte! Každý z Vás má nějaké politické preference, a podle nich také volte. Demonstrujte však svůj jasný postoj k instituci, do které volíte, a kterou prasátka zřídila hlavně pro sebe, a ne pro Vás.

Proto prosím: nezaškrtávejte kandidátku "své" strany do obvodního zastupitelstva jako celek, ale jen její jednotlivé kandidáty tak, že budete ignorovat první kandidáty v pořadí (ideálně první půlku, nebo alespoň první třetinu, nebo alespoň první tři).

Pokud Vám náhodou někdo z čela kandidátky osobně vyhovuje, prosím, ale pak alespoň ignorujte ty kolem něho. Pokud je Vám líto malé části ze svých celkových 15 hlasů, které takto nevyužijete, pak vězte, že je to pro dobrou věc, anebo je klidně dejte někomu, koho znáte z jiné kandidátky, někomu, kdo Vám nevadí.

Když zaškrtnete stranu jako celek, tak už pořadí kandidátů (stanovené stranou) svými preferenčními hlasy u jednotlivých kandidátů neovlivníte. Proto tak nečiňte a vyděste prasátka na „stoprocentních volebních pozicích“ lačnících po vytouženém korýtku na obvodě tím, že se nebudete chovat dle jejich očekávání, a vyděste i prasátka - křováky, kteří z voleb dělají formalitu, tím, že podpoříte právě je.

Takže, já ve volbách do zastupitelstva městského obvodu nezaškrtnu žádnou stranu, ale zaškrtnu jmenovitě 15 kandidátů dvou nebo tří stran, které mi nevadí, a to „odspodu".

Paralela s prasátky je samozřejmě jen metaforou a pokládám za jisté, že na hlasovacím lístku figuruje řada poctivých a pracovitých lidí. Svým vlastním rozhodnutím se však podílí na nesprávném, neefektivním, vrchnostensky utvořeném a pekelně drahém systému, a proto osobně nemám problém je v jejich nesprávném rozhodnutí kandidovat do této instituce nepodpořit. Personální zemětřesení ve volebních výsledcích je v současnosti asi jedinou efektivní cestou, jak dát zaznít nesouhlasnému hlasu dosud mlčící části veřejnosti v otázce městských obvodů.

Prosím, přijďte letos k volbám a pokud s mým postojem souhlasíte, napodobte ho. Už jen pro tu ostudu, se kterou by se nečekaně zvolení kandidáti vzdávali svých postů ve prospěch těch, kteří tam „správně“ měli být zvoleni. Pak by už nikdo nemohl bránit ve všeobecné veřejné diskusi o smyslu a budoucnosti obvodů v našem městě.

Anebo nechoďte k volbám, nebo volte podle předpokladů prasátek, ale v tom případě už si nikdy nestěžujte na přebujelou byrokracii ve městě a na plýtvání Vašimi penězi. Budu rád, když můj mail přepošlete dalším pardubákům, které znáte, spolu s Vaším doporučením, aby si ho celý přečetli.

Děkuji.

Arnošt z Pardubic

Žádné komentáře:

Powered By Blogger



© Příliš starý na rock and roll * web http://instantni.blogspot.com
Použití jakýchkoli zde zveřejněných materiálů (textů, fotografií i jiného obsahu) pouze po dohodě s autorem.