pondělí 30. ledna 2012

Otázky o ACTA

Ptejte se svých zákonodárců!

  1. Autorádia s CD mechanikami přehrávajícími mp3 soubory vyrábí už i firma Sony. Je to praktický příspěvek k bezpečnosti. Není nutno často měnit datový nosič. Hrozí tedy řidičům automobilů s mp3 soubory na CD při hraniční kontrole zabavení audionosičů s CD, zabavení autorádia či dokonce auta? Jakou pokutu tito piráti dostanou?
  2. Při prodeji klasických LP desek z pochopitelných důvodů neexistovalo žádné omezení pro kopírování (grabování) do digitálních souborů. Hrozí při hraniční kontrole těm, co u nich kontroloři naleznou datový nosič s vlastními mp3 nagrabovanými z jejich vlastních LP desek zabavení datového nosiče a pokuta? Jak doložit legalitu vlastnictví desítky let starých LP desek?
  3. Mnohé mp3 soubory je možno stáhnout z internetu legálně. Platby se dějí prostřednictvím SMS. Jak doložit legalitu těchto souborů na datovém nosiči? Bude zabavováno cokoli, kde se najde mp3 soubor?
  4. Datové nosiče je možno zašifrovat (typické pro pevné disky). Je majitel datového nosiče povinen celní kontrole umožnit datový nosič rozšifrovat, aby mohl být zkontrolován?
  5. Při koupi datového nosiče se v ČR platí poplatek OSA za využití datového nosiče pro ukládání autorsky chráněného obsahu (u 1 TB disku činí tento poplatek 150 Kč). Dohoda ACTA toto využití datových nosičů staví mimo zákon. Jak mohu uplatnit na OSA vrácení těchto poplatků za všechny dosud zakoupené datové nosiče? Kteří umělci dostávají tantiémy z poplatků odváděných OSA při nákupu datových nosičů?
  6. Chrání dohoda ACTA i ty autory, kteří tuto ochranu svých práv odmítají?
  7. Česká pošta je s vysokou pravděpodobností využívána ke zločinu: např. prostřednictvím České pošty mohou pedofilové posílat protizákonný obsah. Bude tedy zatčen celý management České pošty, uvalen do vazby a v telelevizi nám bude představen majetek těchto lidí, protože jejich platy jsou financovány bezesporu i organizovaným zločinem využívajícím (a platícím) služby České pošty?
  8. Jakou částku z 178 Kč za DVD s desetiletí starým seriálem Jistě pane ministře (viz http://www.zbozi.cz/?q=jist%C4%9B+pane+minist%C5%99e) dostanou tvůrci seriálu? Proč není umožněno tuto částku zaplatit tvůrcům přímo s tím, že je nabízeno legální a okamžité stažení digitálního obsahu bez toho, že budeme zatěžovat peněženky i životní prostředí poplatky za dopravu a nosič?

 

 

Žádné komentáře:

Powered By Blogger



© Příliš starý na rock and roll * web http://instantni.blogspot.com
Použití jakýchkoli zde zveřejněných materiálů (textů, fotografií i jiného obsahu) pouze po dohodě s autorem.