pondělí 1. listopadu 2010

Složil by pan ministr Dobeš státní maturitní zkoušku z matematiky?

Zpráva z tisku

Jednodušší verzi zkoušky neudělalo 33 procent z 95 tisíc středoškoláků, kteří ji absolvovali. Zkouškou z češtiny neprošlo 22 procent školáků, z angličtiny 34 procent, z němčiny 40 procent. Lehčí zkouška z matematiky byla dokonce nad síly 48 procent studentů.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/v-generalce-statni-maturity-propadl-kazdy-treti-student-pe3-/studium.asp?c=A101031_133837_studium_jan

Výše uvedená čísla se opírají o informaci ministra školství Dobeše. Uvedl ji pro média v pořadu Otázky Václava Moravce.

 

Matematický příklad

Složení maturity znamená úspěšné zvládnutí VŠECH povinných zkoušek. V uvedeném případě šlo o tyto dvě povinné zkoušky: český jazyk + jedna z ostatních.

 

otázka pro základní úroveň maturitní zkoušky

Jestliže z češtiny neuspělo 22 procent, z angličtiny propadlo 34 procent, z němčiny 40 procent a z matematiky neuspělo dokonce 48 procent studentů, může být výsledný počet studentů, kteří neprospěli pouze 33 procent, jak uvedl ministr školství Dobeš? 

 

otázka pro vyšší úroveň maturitní zkoušky

Uvažujte, že počet studentů, kteří si vybrali zkoušku z matematiky a němčiny přibližně odpovídá počtu studentů, kteří maturovali z angličtiny. Kolik studentů u maturit propadlo?

 

otázka pro obě úrovně maturitní zkoušky

Zvládá pan ministr školství Dobeš jednoduché počty, když tvrdí, že jednodušší verzi zkoušky neudělalo 33 procent studentů a zároveň říká, že v jednotlivých volitelných předmětech propadlo 34, 40 a 48 procent studentů, přičemž každý student si musel alespoň jeden z těchto předmětů vybrat?

 

otázky pro daňové poplatníky a voliče

  1. Odhadněte, zda jste zaplatili více za OpenCard či za projekt státních maturit.
  2. Proveďte jednoduchou ekonomickou analýzu efektivnosti firmy Cermat: porovnejte efektivnost této firmy porovnáním nákladů za více než 10 let její existence a úspěšných fungujících výsledků jejich práce. 

 

Žádné komentáře:

Powered By Blogger



© Příliš starý na rock and roll * web http://instantni.blogspot.com
Použití jakýchkoli zde zveřejněných materiálů (textů, fotografií i jiného obsahu) pouze po dohodě s autorem.